Η παραβίαση δεδομένων που υπέστη η British Airways, η οποία εξέθεσε τα στοιχεία της κάρτας πληρωμής περίπου 380.000 πελατών, φαίνεται να είναι έργο της ομάδας Magecart, σύμφωνα με έκθεση της RiskIQ.
Μετά την εσωτερική έρευνα τους για το περιστατικό πειρατείας, η British Airways αποκάλυψε ότι τόσο η κινητή εφαρμογή όσο και το website τους είχα δεχτεί επίθεση hacking από τις 21 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου.
Η RiskIQ διαπίστωσε ότι η ομάδα Magecart πραγματοποίησε την επίθεση μετά την αναφορά της ΒΑ ότι καμία από τις άλλες υπηρεσίες, τους διακομιστές ή τις βάσεις δεδομένων τους δεν επηρεάστηκε.
Αυτό οδήγησε την ερευνητική ομάδα να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υπηρεσία πληρωμών ήταν ο υπαίτιος για την διαρροή των δεδομένων, ένας τομέας που η Magecart team γνωρίζει αρκετά καλά.
Οι απατεώνες είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν web-based skimmers για κάρτες ως μέσο για την κλοπή δεδομένων πληρωμής με πιστωτικές κάρτες.
Η RiskIQ διαπίστωσε ότι το ενοχοποιητικό στοιχείο σε ένα από τα 50 διαφορετικά σενάρια τα οποία βασίζονται σε JavaScript που χρησιμοποιούνται από τον ιστότοπο της British Airways για να τρέξει, δηλαδή στη βιβλιοθήκη Modernizr, κρυφά αφαιρέθηκε στο τέλος του προεπιλεγμένου περιεχομένου για να αποφευχθεί η ανίχνευση.
Μια άλλη εμφανής απόδειξη ότι οι hackers παραβίασαν το αρχείο της βιβλιοθήκης JavaScript ήταν η διαφορά στο timestamp, με την αρχική, ανέγγιχτη έκδοση που είχε μια σφραγίδα του Δεκεμβρίου 2012, ενώ η έκδοση που άλλαξε η Magecart χρονολογείται στις 21 Αυγούστου, δηλαδή, την περίοδο παραβίασης των δεδομένων.
Η εφαρμογή της BA επηρεάστηκε επίσης από την τροποποιημένη βιβλιοθήκη Modernizr JavaScript, επειδή χρησιμοποιούσε τους ίδιους script πόρους που χρησιμοποίησε το website για να επιτρέψει στους πελάτες να πραγματοποιούν τις πληρωμές.
Magecart
Δραστηριοποιείται από το 2015 και με επιτυχείς παραβιάσεις δεδομένων τουλάχιστον δύο αξιοσημείωτων στόχων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όλα τα κλεμμένα δεδομένα αποστέλλονται από τους παραβάτες στο baways.com domain σε ένα διακομιστή που βρίσκεται στη Ρουμανία με τη διεύθυνση IP 89.47.162.248, αλλά ανήκει σε έναν λιθουανικό παροχέα VPS (εικονικό ιδιωτικό διακομιστή) που ονομάζεται Time4VPS.
Επιπλέον, για να καταστήσουν πιο αξιόπιστο το baways.com domain , οι απατεώνες χρησιμοποίησαν ένα πιστοποιητικό SSL με πληρωμή που εκδόθηκε από την CA COMODO, αντί να χρησιμοποιήσουν την ελεύθερη έκδοση LetsEncrypt που θα μπορούσε να έχει αφήσει ορισμένα ίχνη όταν επισυνάπτεται στην ιστοσελίδα της British Airways.