Post Views: 2
Proxy ή VPN: Αναζητώντας στο διαδίκτυο λύσεις για την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής, θα συναντήσετε πολύ συχνά τους όρους proxy και VPN. Και τα δύο εργαλεία έχουν σαν στόχο την απόκρυψη των δραστηριοτήτων σας. Για τον μέσο χρήστη, οι όροι VPN και Proxy φαίνεται να είναι συνώνυμοι. Και οι δύο κάνουν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα, δηλαδή, να σας κρατούν ασφαλείς και κρυμμένους στο διαδίκτυο. Ορισμένοι μάλιστα μπορεί να πιστεύουν ότι ένας διακομιστής μεσολάβησης (proxy) είναι ένα διαφορετικό όνομα για το VPN.Όμως δεν είναι έτσι. Υπάρχει μια σαφής διαφορά μεταξύ ενός VPN και ενός διακομιστή μεσολάβησης.
Proxy
Μια proxy υπηρεσία απλά ανακατευθύνει την κίνηση από τον υπολογιστή σας σε έναν ενδιάμεσο υπολογιστή/διακομιστή και στη συνέχεια την δρομολογεί προς το σημείο προορισμού. Για παράδειγμα, αν προσπαθείτε να επισκεφθείτε το Google.com και χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία proxy, το αίτημα σας θα αποσταλεί πρώτα σε έναν διαφορετικό υπολογιστή και αυτός ο υπολογιστής θα προωθήσει το αίτημα σας στο Google.com. Τα δεδομένα που επιστρέφουν θα μεταφερθούν με τον ίδιο υπολογιστή prοxy.
VPN
Μια υπηρεσία VPN είναι πολύ πιο πολύπλοκη από μια υπηρεσία Proxy. Κάνει ό, τι κάνει και μια υπηρεσία Prοxy αλλά μπορεί να κάνει και πολλά άλλα. Τα VPN προσθέτουν ένα επιπλέον επίπεδο κρυπτογράφησης και ασφάλειας στα δεδομένα που αποστέλλονται.
Το VPN (από το Virtual Private Network ή στα Ελληνικά Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο) αποτελείται από ένα δίκτυο απομακρυσμένων εξυπηρετητών ή servers. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο μέσω ενός τέτοιου server, αποκτώντας μια νέα IP διεύθυνση. Όμως μέχρι εδώ είμαστε ακριβώς στον τρόπο λειτουργίας ενός proxy. Μπορεί η υπηρεσία να είναι σημαντική αν σκεφτεί κανείς ότι η IP διεύθυνσή σας είναι ο μοναδικός τρόπος αναγνώρισης της ψηφιακής σας ταυτότητας, αλλά τα δεδομένα που ταξιδεύουν δεν είναι κρυπτογραφημένα.
Το VPN όμως κρυπτογραφεί τα δεδομένα της σύνδεσής σας. Έτσι ακόμη κι αν κάποιος σας παρακολουθεί διαδικτυακά, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς κάνετε με τους άλλους.